Når du læser denne skrivelse, er det fordi du overvejer at søge en stilling i Grønland. Hensigten er ikke, at du for alt i verden skal søge stillingen.

Jeg vil gerne med de efterfølgende oplysninger afholde de ansøgere, som ikke 100% kan gå ind for at søge en stilling, eller som efter at have læst om Grønland finder ud af, at det alligevel ikke er dem. Og det er ikke tilstrækkeligt, at den kommende medarbejder er tilfreds med jobbet. Det er lige så vigtigt, at medarbejderens ægtefælle/kæreste og børn også får et godt liv i Grønland. Hvorfor? Fordi et godt liv på hjemmefronten er en forudsætning for et godt arbejdsliv.

Også økonomien er en vigtig faktor i ens valg af Grønland som arbejdsplads. Det kan koste op til 100.000,- at flytte en medarbejder fra Danmark til Grønland. det er penge, som medarbejderen aldrig ser – men som figurerer på arbejdsgiverens konto.

Det er et stort spring at rejse til Grønland; sprog, kultur og vaner er anderledes. Og det rejser naturligvis en række spørgsmål for dig.

Denne skrivelse vil langtfra kunne indfri alle dine spørgsmål, men det er mit håb, at nogle væsentlige spørgsmål bliver besvaret. De spørgsmål du ikke får besvaret her, er du velkommen til at rette til JobBest.

Grønlandsk Selvstyre:

Grønland fik hjemmestyre i 1979  og er overgået til selvstyre på nationaldagen den 21. juni 2009.

Overgangen betyder, at grønlænderne nu bliver anerkendt retsligt som et folk, at grønlandsk bliver selvstyrets officielle sprog, og at grønlænderne ejer rettighederne til udnyttelse af undergrunden og de mineraler og andre værdier, den måtte indeholde.

På andre områder er det dog stadig underlagt de danske myndigheder, som fx udenrigs- og sikkerhedspolitik.

Det grønlandske selvstyre varetager Grønlands interesser og styrer landet inden for rammerne i selvstyreloven.

Selvstyret består af et folkevalgt parlament, Landstinget som vedtage love og en forvaltning, som ledes af det Grønlandske Landsstyre.

Hvad er lønnen, når skatten er betalt:

Lønnen i Grønland er lavere eller på samme niveau som i Danmark, det hænger sammen med at skatten også er lavere. Og lønnen er naturligvis et udtryk for det grønlandske arbejds- og købemarked.

Skatteprocenten ligger mellem 42 – 44 % afhængig af hvilken kommune man flytter til.

Personfradrag er 4.833,- pr. måned.

Bemærk; man betaler ikke Arbejdsmarkedsbidrag (8%), mellemskat eller topskat Den lovpligtige arbejdsuge er på 40 timer.

Hvad koster det, at leve i Grønland:

En ting er løn, en anden leveomkostninger.

Almindelige danske kolonialvarer kan købes til dansk pris; der er ingen moms i Grønland. Øl, vin, spiritus og tobak er væsentlig dyrere end i Danmark.

Hvis du kan erstatte dine friske grøntsager fra Danmark med frosne grøntsager i Grønland vil dit madbudget ikke være væsentlig dyrere end i Danmark.

Hvor og hvordan bor man:

Der anvises bolig / værelse til stillingen, og man kan ikke selv bestemme, hvor man skal bo. Man kan ikke selv bestemme boligens størrelse; den fastlægges af familiens størrelse. Boligstandarden er ikke luksus, men absolut heller ikke dårlig. Bolig betales efter gældende regler.

Kontakt til Danmark:

Mange medarbejdere holder god kontakt med familien i DK via e-mail, Facebook, webkamera m.v..

Telefonsamtaler mellem Grønland og Danmark koster ca. 1,00 pr. minut og der er kun udsigt til at prisen falder.

Ferie:

Ferieloven er meget lig den danske, 12½ % & 5 ugers ferie – feriefrirejse betales af arbejdsgiver, men varierer efter kontrakt og ansættelsesaftalen, der ydes som regel ferierejse en gang årlig.

En normal returrejse koster ca. 10.000,- , alt efter hvor man bor – men der kan købes rabatbilletter på særlige vilkår fra 6.500,-.

Skolegang og uddannelse.

Der er som regel ingen problemer med skoleplads og pasning efter skoletid. Der er i skolen ingen ”danske” klasser med kun danske børn. Grønlandske og danske børn går sammen, men dansksprogede børn får en særligt tilrettelagt undervisning i dansk som modersmål og grønlands som 1. fremmedsprog.

Børnecheck:

Der er ikke som i Danmark fire årlige børnechecks.

Kan ægtefælle/kæreste få arbejde:

Der er den regel i Grønland, at visse job ikke må besættes med tilkaldt personale, hvis der på arbejdsmarkedet er kvalificeret hjemmehørende arbejdskraft. En udmærket regel af hensyn til beskæftigelsen i Grønland. Ved ansættelse gennem JobBest vægtes det dog højt at begge har beskæftigelse.